De Mozaïektafel

Elsbeth Fokker: "Ik maak tafelbladen op maat van keramiek, tegels, glasmozaïek en allerlei combinaties hiervan. Ook zijn er workshops waarbij je zelf een tafelblad maakt."

Over klei en glas

Klei

Ik werk graag met klei. Een zacht, kneedbaar materiaal dat na bakken hard is. Voor de tafelbladen maak ik plakken klei waar ik vormen uitsnijd. De klei kleur ik met engobe (kleislib), vaak kras ik erin en/of penseel ik erop. Samengevoegd vormen de delen een nieuw geheel.

Door de klei in een keramiekoven te stoken wordt de klei hard. Na het bakken en eventueel glazuren voeg ik de delen samen op een plaat. Ik kan het blad dan nog voegen.

Ik werk niet altijd met delen, soms maak ik een grote tegel die in zijn geheel als blad dient.

Tegels

Tegels zijn natuurlijk ook van klei maar al gebakken. Ik maak ook zelf tegels maar hier bedoel ik kant en klaar tegels. Ik gebruik deze tegels om er scherven van te maken. Scherven zijn allemaal verschillend. Puzzel je ze in elkaar dan ontstaan tussen de scherven lijnen die je ogen gaan volgen en die je het mozaïek intrekken. In een vlak gelegd van scherven is van alles te zien. Je kunt spelen met verschillende kleuren scherf. Als de scherven gelegd zijn worden ze gevoegd. De voeg verbindt de scherven en kleuren.

Tegels kun je ook snijden. Ik gebruik een kleine tegelsnijder. Zo krijg je rechte vormen zoals vierkanten, driehoeken, rechthoeken. Ik vind het leuk rechte lijnen en scherven samen te combineren.

Glasmozaïek

Voor glasmozaïek gebruik ik glastegeltjes zoals ze in badkamers/keukens/zwembaden gebruikt worden. Dit zijn meestal vierkantjes die op een vel verkocht worden. Ik haal ze van de ondergrond af. Ik gebruik ze zo of knip ze met een glastang. Het leuke van glas vindt ik de glinstering. Ze kunnen ook doorschijnend zijn.